Как да изберете най-добрите играчки за кучето си

Published by
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Една от най-големите радости на стопаните на кучета е, че те обожават играта, затова изборът на най-добрите играчки за кучето е важна част от Вашата връзка. Дали ще играете на „хвърли и донеси“, или ще го гледате как се търкаля за забавление, играчките са важни за благосъстоянието на кучето. Какво трябва да вземете предвид, за да изберете най-добрите играчки?

Възраст

Въпреки, че кучето не остарява като Вас, трябва все пак да имате предвид възрастта му. Триседмичното кученце е все още с млечните си зъби, така че за него са добри играчките с по-мека гума или с плюшени и меки тъкани. От три до девет месеца кученцето сменя зъбите си, така че избягвайте твърдата гума и се заредете с по-меки играчки! В този период, то ще дъвче всичко, което му попадне, затова осигурете голямо разнообразие от играчки, за да го държите настрана от любимите си обувки.

След израстването на постоянните зъби, кучето има достатъчно силна челюст за по-твърди гумени играчки и безкрайна енергия да играе с топки и въжета за дърпане. Към седем-годишна възраст, челюстта на кучето вече не е толкова здрава, колкото на младо куче, затова отново е важно да му давате по-меки играчки за дъвчене и такива, които да го поддържат активно, като лесни за хвърляне топки и пръчки. За щастие, на пазара има голям избор от играчки за всички възрасти и размери кучета, както и подходящи такива за индивидуалните навици за дъвчене.

Размер и текстура

Дори и в зряла възраст, малкият йоркширски териер няма да дъвче така мощно, както немската овчарка, затова той се нуждае от играчки, които са по-щадящи за малката му челюст. От друга страна, една твърде мека играчка може да се счупи или скъса и кучето да се задави с парчетата или да ги глътне, което може да причини стомашно-чревно запушване. Когато забележите признаци на повреда по играчките (например счупена писукаща играчка, пукнатини, скъсан плат или пълнеж), е най-добре да ги смените.

Размерът на играчките също е важен. Твърде малките могат да бъдат погълнати. Всеки предмет, който се побира между задните кътници на кучето, крие риск от задавяне.

Трябва също да прецените кои видове играчки ще забавляват кучето най-добре. Кучетата, подобно на хората, с времето показват кои играчки предпочитат.

Видове играчки

Въпреки че вече знаете много за играчките, големият асортимент в магазина си остава объркващ. Когато пазарувате, избирайте от тези четири типа играчки, според нуждите на Вашето куче, и ще откриете най-подходящите забавления.

Топки

Съществуват гумени, плюшени, тенис топки, пластмасови, писукащи и много други видове топки. Всяка отскача по различен начин. Някои плуват и светят в тъмното – изкушаващи варианти, ако имате басейн или вечерни занимания с кучето! Топките са класика и отличен начин да поддържате кучето активно. Когато откриете топката с подходящ размер за Вашето куче, не забравяйте да се уверите, че материалът е достатъчно издръжлив и то няма да я разкъса на парчета. Топките предразполагат и стопаните да се включат в играта, защото кучетата обичат да играят на „донеси“ или „хвани“. Така с времето ще заздравите връзката помежду си.

Играчки за дърпане

Повечето кучета обичат да играят на дърпане със стопаните си или с други кучета. И макар организацията PAWS и някои други да не препоръчват тази игра, за да не се насърчава агресивно поведение, няма от какво да се притеснявате, стига кучето да е добре обучено. Може би най-важното за играчките за дърпане е да внимавате кучето да не ги разкъса. Играчките за дърпане обикновено са плюшени или направени от лен, кожа, пожарникарски маркуч или въже, затова е необходимо да ги подменяте веднага, щом забележите раздробяване или липсващи части. Така също е важно самите Вие да не бъдете твърде агресивни, когато играете на дърпане с кучето. Никога не изтръгвайте играчката от устата на кучето, защото това би могло да му причини здравословни проблеми. Ако искате да пуска играчката, трябва да го научите на командата „пусни“. Освен това, въпреки че челюстта на кучето е много силна, не е добре да дърпате играчката вертикално, така че то да вдигне лапи от земята. Така може да причините проблеми с челюстта, шията или гръбнака.

Лакомства и дъвчащи играчки

Въпреки че всичко може да послужи като играчка за дъвчене, за целта има специално създадени играчки и е най-добре да използвате именно тях. По принцип се правят от найлон или твърда гума и са много здрави. Някои са пълни с лакомства за обучение и развлечение, а други са забавни сами по себе си. Те трябва да са достатъчно меки, за да бъдат дъвкани и без зъби, но и достатъчно издръжливи, за да не се раздробят лесно на малки частици. Докато кучето расте, обаче, ще трябва често да сменяте дъвчащите играчки по размер и здравина. Само не забравяйте да използвате здравословни лакомства в играчките, така че да съчетаете спорта с правилното хранене!

Плюшени играчки

Плюшените играчки са любими на много кучета, но те често са опасни. Лесно могат да бъдат разкъсани и части от тях погълнати, но ако следите зорко състоянието им, може да оставите кучето да им се радва. Преди етапа на смяна на зъбите може да давате на кучето плюшени играчки, с които да спи. Ако кучето ги харесва, не ги отписвайте веднага. Само се погрижете кучето да е наясно кои плюшени играчки са негови и кои на децата, както и да не ги бърка с възглавниците. Изборът на най-подходящите играчки ще Ви гарантира както забавни, така и безопасни игри. Играчките, подобно на лакомствата, могат да служат като пособия за обучение. Ако забележите, че кучето е особено привързано към дадена играчка, може да му я хвърляте като награда, когато изпълни команда, например „Седни“. Важна част от обучението е да го научите и кои играчки са негови. Така ще избегнете деструктивно поведение като дъвчене на обувки, мебели или играчките на децата. Запомнете, че изборът Ви трябва да се базира на възрастта, размера и навиците за дъвчене на кучето. Не забравяйте, че с времето играчките на кучето ще се променят, според възрастта му. Безопасността трябва винаги да е на първо място, но веднага след нея идва забавлението.

Биография на автора

Кейти Финлей

Кейти Финлей е дресьор на кучета и авторка. Тя работи с кучета и техните стопани както персонално, така и чрез статиите си, вече над шест години.

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.