Защо кучетата ядат трева?

Публикувано от
Време за четене минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Кучето Ви е потомък на мощен звяр, титулуван ловец и закоравял хищник. Храните го с най-доброкачествената храна, а защо то настоява да яде трева?

Въпреки че никой не е напълно сигурен за това защо кучетата ядат трева, специалистите по интуитивност на домашните любимци са уверени, че това е нормално кучешко поведение и със сигурност няма повод за безпокойство.

Паша

Съществуват два основни типа хранене с трева при кучетата. Първият е обикновенo подръпване на тревички, при което Вашето куче с удоволствие дъвче трева без неблагоприятни последици.

Някои ветеринарни лекари считат, че кучетата трябва да ядат трева, за да компенсират хранителен дефицит, но дори кучета, които се хранят балансирано, също ядат трева. Възможно е те просто да харесват вкуса. Тревата е като салата за тях. Така че дори, ако храните кучето си добре, то все пак може да пожелае и зеленчуци!

Инстинктивно поведение

Другият тип ядене на трева е, когато кучето яде малко трева и след това я повръща. Смята се, че това е преднамерен инстинктивен опит да предизвикат повръщане, след като са погълнали нещо, от което им е станало зле.

Кучетата, които ядат трева, за да предизвикат повръщане, обикновено поглъщат тревата възможно най-бързо, като я сдъвкват много малко. Смята се, че дългите, несдъвкани парчета трева гъделичкат гърлото им, за да предизвикат реакцията на повръщане.

Ако кучето Ви яде трева, след това повръща и изглежда добре, то вероятно се е погрижило за всичко, което го притеснява. Ако продължава да има позиви за повръщане, но не успява да повърне или продължава да яде трева и да повръща, трябва да го заведете при ветеринарен лекар.

Безопасна ли е тревата за ядене?

При всяко поведение, свързано с ядене на трева, следете внимателно вида трева, която Вашето куче консумира. Не му позволявайте да яде нищо, което е било третирано с пестициди или торове. Повечето продукти за поддържане на тревата посочват дали са безопасни за домашни любимци или не.

Свързани статии

Свързани продукти

  • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
    Buy Now »
  • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
    Buy Now »
  • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
    Buy Now »