Рак на кожата при кучетата: Симптоми, диагностика и ранно откриване

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Чували сте за рак на кожата при хората, но могат ли и кучетата да имат рак на кожата? Как изглежда ракът на кожата при кучето? Кучетата могат да развият няколко различни вида рак на кожата и, както при хората, всеки вид може да има различни признаци. За щастие, повечето кожни образувания при кучетата са доброкачествени, вариращи от мастни тумори (липоми) до мастни кисти.

Могат ли кучетата да имат рак на кожата?

Да. Според Кралския ветеринарен колеж, съществуват различни видове рак на кожата, които могат да засегнат кучетата. Те включват:

  • Мастноклетъчни тумори. Най-честите тумори при кучета, мастноклетъчните тумори засягат вид бели кръвни клетки, наречени мастоцити, които могат да причинят ракови образувания върху или под кожата.
  • Карцином. Този рак може да засегне различни кожни клетки и се познава по вида на засегнатата клетка. Примерите включват базалноклетъчен карцином и плоскоклетъчен карцином.
  • Меланом. Този рак засяга пигментните клетки, които определят цвета на кожата на Вашето куче.
  • Лимфом. Този рак произхожда от лимфната система и е известен като кожен лимфом, когато засяга кожата.

Въпреки че няма ясен отговор за причината някои кучета да се разболяват от рак на кожата, Blue Cross описва следните рискови фактори:

  • Излагане на слънце и слънчево изгаряне.
  • Натрапчиво облизване на определен участък от кожата.
  • Генетика и порода.

Blue Cross обяснява, че кучетата със светла кожа, тънка козина или малко козина са изложени на най-висок риск от рак на кожата като цяло. Някои породи са и по-склонни да се разболеят от определени видове рак, отколкото други. Например бигълите, боксерите и булдогзите са сред породите с най-голям риск от мастноклетъчни тумори според PDSA

Също така доброкачествените образувания са по-чести при някои породи. Лабрадорите са по-податливи на липоми, докато пуделите са особено предразположени към развитие на кисти. Ракът обаче може да засегне всяка порода кучета и е възможно някои ракови образувания да бъдат сбъркани с доброкачествени. Поради тази причина е важно да останете бдителни и да обсъдите всички промени в кожата на Вашето куче с Вашия ветеринар.

Как изглежда ракът на кожата при кучетата?

Могат ли кучетата да имат рак на кожата? Да. И така, как изглежда ракът на кожата при кучето? Blue Cross казва, че ракът на кожата може да приеме много различни форми, вариращи от бучки и подутини до струпеи и брадавици. Белезите или растежът също могат да варират по цвят.

Например, повечето видове рак на кожата изглеждат като бучки по кожата и могат да бъдат с козина или без. Въпреки това, злокачественият меланом може да изглежда като черен или кафяв белег и може да бъде издут или плосък. Кожният лимфом, от друга страна, може да се прояви като петна от червена, лющеща се кожа, изглеждаща подобно на трихофития. Както кожният лимфом, така и злокачественият меланом могат бързо да станат фатални и изискват навременна диагностика и лечение.

Ако откриете бучка в тялото на кучето си, до каква степен трябва да се тревожите? По принцип, всяка бучка по кожата на Вашето куче може да бъде причина за безпокойство, особено ако е нова или бързо растяща. Да приемем, че винаги галите кучето си на това любимо място. Един ден забелязвате малка бучка. По-късно забелязвате, че е нараснала по размер. Това може да е признак за безпокойство. Имайте предвид, обаче, че някои видове рак могат да бъдат твърди, а други – меки, така че усещането за растежа не е надежден показател.

Друг признак, за който трябва да следите, е образувание, което изглежда кърви или изтича без причина. Вашето куче, обаче, може да бъде притеснено от това или да не обръща внимание, така че нивото му на интерес или дистрес, обикновено, не е надежден индикатор за растеж на рака.

Диагностициране на рак на кожата при кучетата

Когато заведете кучето си при ветеринарен лекар с тревожни кожни симптоми, той, вероятно, ще извърши аспирация с игла. Този процес включва забождане на игла, като тези, използвани за ваксинации, в образованието, за да се извлече проба от клетки. След това ветеринарният лекар може да изследва клетките под микроскоп или може да изпрати пробата на специалист по патология. Понякога няколко клетки на предметното стъкло не са достатъчни за диагноза, така че може да се наложи ветеринарният лекар да направи биопсия на кучето или хирургично да отстрани цялото образование, за да го изпрати за тестване. Това е най-точният начин за поставяне на диагноза.

Изрязан портрет на непознат ветеринар, който преглежда бял лабрадор във ветеринарна клиника

Лечение на рак на кожата при кучета

Никога не е лесно да чуете диагноза рак за Вашето куче. Наред с всички емоции, които вероятно изпитвате, може би се чудите и за следващите стъпки. Какво лечение е възможно? Как можете най-добре да подкрепите кучето си?

За щастие, при кучетата много видове рак на кожата могат да бъдат излекувани с хирургическа намеса. Ако ракът е агресивен или се е разпространил в други части на тялото („метастазирал“), Вашият ветеринарен лекар може да препоръча и химиотерапия или лъчетерапия. Важно е да проведете открита дискусия с Вашия ветеринарен лекар, за да разберете всички възможности за лечение.

Ранното откриване е от ключово значение

Въпреки че при кучетата не е възможно да се предотврати напълно ракът на кожата, ранното му откриване може да създаде огромна разлика в помощта към кучето Ви – да се възстанови по-бързо и вероятно да живее по-дълго. За да сте информирани, относно здравето на Вашето куче, осигурявайте му достатъчно количество галене поне веднъж седмично, търсейки подозрителни бучки, неравности или белези. Приемете го за кучешки масаж! При по-възрастни кучета, които имат много бучки, си създайте таблица или диаграма за разположението и размера им. По този начин, ако някоя бучка започне да расте бързо, веднага ще можете да разберете.

Консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар, относно нови бучки или петна. Понякога може да е трудно малката бучка да бъде локализирана отново при посещение във ветеринарния кабинет, така че помислете за подстригване на козината наоколо или дори ограждане на бучката с химикал.

Могат ли кучетата да имат рак на кожата? Въпреки че отговорът е да, можете да сте спокойни, знаейки, че повечето видове рак на кожата при кучета са лечими. Най-важното нещо е да следите кучето си редовно и незабавно да споделите с ветеринаря си при евентуални притеснения.

За автора

Д-р Карън Луис

Д-р Карън Луис

Д-р Карън Луис има докторска степен по молекулярна клетъчна биология, но кариерата ѝ се развива в областта на ветеринарната медицина. Завършила е Университета на Илинойс и практикува почти 20 години. Притежава ветеринарна клиника за малки животни близо до Сейнт Луис, Мисури, където съчетава домашните посещения с управлението на уникалната си клиника при минимален стрес. Публикуван автор и носител на награди за природна фотография, тя спасява възрастни кучета от местни приюти и ги глези в последните им години.