Подрастващите кучета могат да бъдат предизвикателство

Published by
мин. минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Отглеждане на подрастващо куче може да бъде също такова предизвикателство колкото и детето-тийнейджърDog image

Ако сте мислили, че синдромът на „ужасния тийнейджър“ е запазен за хората, помислете отново! Кученцата достигат юношеството на около шест месеца и в този период често стават доста своеволни, тествайки границите на стопаните си и отстоявайки своята независимост. Вашето кученце, вероятно, ще предизвика Вашата водеща роля и може да забележите рязък спад в желанието му да Ви угоди! Всичко това се влошава от хормонален прилив, предизвикан от нарастващата полова зрялост. Ако все още не сте кастрили кученцето си, сега е подходящ момент да го направите.

Как да се справите с тийнейджъра си?

Цялата упорита работа, която сте положили, за да социализирате Вашето кученце, сега трябва да бъде подсилена. Продължавайте да предлагате на кучето си различна среда, хора и други кучета.

Продължавайте да играете много и насърчавайте доброто поведение, докато обезкуражавате лошото.

Очаквайте смели прояви на бунтарска смелост! Кученце, което винаги Ви е следвало навсякъде, може, например, внезапно да откаже да дойде при повикване. Трябва да сте строги, но и справедливи, за да покажете ясно на кученцето си кое поведение е правилно и кое - грешно.

"Тийнейджърското" дъвчене

Друг аспект на юношеството на кученцата, който може да бъде предизвикателство, е, че те често ще имат неконтролируемо желание да дъвчат. Това е различно от дъвченето при израстване на зъбите, тъй като се случва, след като всички млечни зъби, подобни на иглички, вече са паднали.

Дъвченето на неща в този период може да облекчи дискомфорта при кучето, тъй като израстващите постоянни зъби се "наместват" в челюстната кост, или просто може да е свързано с откриването и изследването от страна на Вашето кученце на заобикалящата го среда.

Каквито и причините за това, има две неща, които можете да направите, за да помогнете на Вас (и Вашите вещи) да оцелеете в периода на дъвчене на кученцето. Първо, осигурете на Вашето кученце неща, предназначени за дъвчене и го поощрявайте, когато ги използва по предназначение - на пазара има много различни дъвчащи се продукти. Второ, не оставяйте кученцето си без надзор на места, където има ценни или опасни предмети, които могат да бъдат сдъвкани.

Конфликти в период на юношество

На този етап Вашето кученце може да влезе в конфликт с други кучета.

Подрастващите кученца, особено мъжките, са често тормозени от по-възрастни кучета (отново, особено при мъжките), които се стремят да ги „поставят на мястото им“. Това често се предизвиква от грубите „кучешки маниери“ на кученцето, които са предизвикани от покачващия се тестостерон. Кастрацията може да помогне при контрола на това поведение.

Винаги хвалете кученцето си за приятелско поведение към други кучета. Ако Вашият любимец срещне и поздрави непознато куче по време на разходка и се държи добре, трябва да го похвалите и може би дори да предложите малко лакомство.

Растеж и развитие на подрастващите

Различните породи порастват с различна скорост. Като цяло, колкото по-голяма е породата, толкова повече време отнема на костите да се развият напълно. По-големите породи изискват различни нива на хранителни вещества по време на растежа и развитието на костите си, в сравнение с по-малките породи. Някои големи породи може да не са скелетно зрели до 18-месечна възраст; докато малка порода куче може да е спряла да расте на около 6-8 месечна възраст.

Вашият ветеринарен лекар ще следи растежа и развитието на Вашето кученце и ще проведе пълен преглед на здравето на подрастващите.

Зрелост

Етапът на млада възраст от развитието на Вашето кученце обикновено продължава от около 8-месечна до 18-месечна възраст. Като цяло, това е страхотно време, тъй като Вашето кученце все още ще бъде пълно с енергия, но ще е изгладило някои от гореописаните тийнейджърски проблеми!

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.