Какви предизвикателства крият разходките на кучето през зимата

минути минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Зимата затруднява движението и редовните тренировки. Това не важи само за хората, но и за кучетата. Ниските температури, снегът, по-късите дни и другите предизвикателства правят разхождането на кучето през зимата трудно и потенциално опасно. Нашите съвети за безопасност на домашните любимци през зимата ще Ви помогнат да намалите рисковете. Тук ще научите как да се справите с предизвикателствата на зимните разходки с кучето.

Разхождане на кучето през зимата: Дали е добра идея?

Person walking a small dog in a coat on a shoveled sidewalk in winter.
Зимното време създава различни опасности и предизвикателства за кучетата. В ранна и напреднала възраст кучетата са по-податливи към екстремните температури и има по-голям риск от заболявания, свързани със студеното време, като хипотермия и измръзване, според Асоциацията на професионалните дресьори на кучета (APDT).

Кучета с определени заболявания, например на щитовидната жлеза или хронични бъбречни проблеми, също трябва да се излагат минимално на студен въздух.

Ниските температури обаче са само един от рисковете при разхождането на куче през зимата. Антифризът е сладък на вкус и така привлича кучетата, но поглъщането му може да има фатални последствия. Предпазването на кучето от този химичен химикал изглежда лесна задача, но същинската опасност идва, ако кучето мине по разлят антифриз и след това оближе лапите си.

Солта и другите химикали за разтопяване на леда могат да раздразнят кожата на кучето. Към всичко това прибавете и по-късия ден, което увеличава вероятността да излизате на разходка по тъмно, което също носи своите рискове.

Съвети за безопасност през зимата

Въпреки опасностите, разходките си остават отлично упражнение за повечето кучета. Много кучета обичат снега и нямат проблем със студеното време. С правилните предпазни мерки, зимните разходки ще бъдат безопасни и забавни и за Вас, и за кучето Ви. Ето някои от съветите за безопасност на Асоциацията на професионалните дресьори на кучета:

 • Използвайте водоустойчиво палтенце за кучетата, които са чувствителни към ниските температури, включително споменатите по-горе, както и за дребните породи, късокосместите и кучетата с нисък индекс на телесна мазнина.

 • Обуйте лапите в кучешки ботушки, за да ги предпазите от солта и токсичните химикали. Ако кучето Ви не понася да носи нещо на краката си, може да намажете лапите му с предпазна вакса като тази, която се ползва за кучетата при кучешките впрягове. Почиствайте добре лапите, преди да се приберете, за да отстраните не само ваксата, но и всичко останало, което кучето може да внесе вътре.

 • Дръжте кучето на каишка, докато сте навън. Колкото и да е изкушаващо да го оставите да се гмурка в снега, това може да крие различни опасности; отвързаните кучета също така може да се натъкнат на замръзнала вода и да пропаднат под леда. Придържайте се към почистените и отъпканите пътеки, за да намалите риска от скрити под снега опасности. Също така е добре да носите фенерче по време на разходките. Зимните дни са по-къси и най-вероятно ще излизате по тъмно, но фенерчето би помогнало и през деня, ако климатичните условия създават ниска видимост.

 • Не давайте на кучето да яде сняг. Снегът не само би понижил телесната му температура, но също така може да съдържа вредни химикали или скрити предмети.

 • Ограничете прекарваното време навън, за да избегнете хипотермия или измръзване. Следете кучето си за симптоми. Обърнете внимание дали кучето скимти, трепери, нервничи, има забавени движения, спира да се движи или търси къде да се скрие. Ако забележите който и да е от тези признаци по време на разходка през зимата, незабавно се приберете вкъщи.

Алтернативни упражнения

Woman holding dog and yoga mat in gym.
Ето как може да осигурите на кучето си нужната физическа активност в прекалено студените дни, без да напускате топлия и уютен дом.

 • Играйте „хвърли и донеси”: Ако разполагате с дълъг коридор или празно пространство в голяма стая, може да си подхвърляте любимата му играчка. Играта може да се превърне във футбол, ако кучето Ви още не е овладяло връщането на играчката.

 • Тичане нагоре-надолу по стълбите: Ако кучето Ви е здраво, няма проблеми със ставите и се справя със стълбите без проблем, няколко обиколки на стълбището е отлично упражнение. Като бонус и Вие ще си направите кардиото!

 • Играйте на гоненица: Ако домът Ви е достатъчно голям, накарайте кучето да Ви гони из стаите. Използвайте лакомства или любима играчка, ако се нуждае от мотивация, за да се раздвижи.

 • Играйте на криеница: Скрийте лакомства и играчка из къщата и накарайте кучето да ги търси.

 • Запишете се на курс: Зимата е добър период да опресните добрите маниери и обучението в подчинение. Курсът дава възможност за дейности на закрито и за социализиране както за кучето Ви, така и за Вас, което е добро средство срещу заседналия живот през зимата. Кучето Ви може да хареса обучението по аджилити на закрит терен, а също така може да проверите дали фитнесът не предлага дога – йога за хора и кучета.

 • Потренирайте вкъщи: Ако записването за курс не е вариант, пак можете да комбинирате физическа и умствена стимулация, като се водите от книги, дискове, уеб сайтове или онлайн ръководства.

 • Включете се в разнообразни игри за кучета на закрито: Кучешките фитнеси, например, тепърва набират популярност, но ако има такъв, ще намерите разнообразие от забавни игри и упражнения на закрито.

Въпреки специфичните предизвикателства, разхождането на куче през зимата може да бъде безопасно и приятно за всички. Обръщайте внимание на нуждите му, следете за проблеми в околната среда, бъдете разумни и ще прекарате една активна и спокойна зима. Не забравяйте да се погрижите и за себе си, когато излизате. Обличайте се добре, за да не се разболеете. Ние мислим за здравето на стопаните, колкото и за здравето на домашните любимци!

Contributor Bio

Jean Marie Bauhaus

Жан-Мари Баухаус

Жан-Мари Баухаус отглежда домашни любимци, води блог на тази тема и пише романи; тя живее в Тълса, Оклахома, където твори под надзора на своите пухкави опашатковци.

Свързани статии

Свързани продукти

 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
  Buy Now »
 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
  Buy Now »
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.
  Buy Now »