Подходяща диета за котката по време на бременност и кърмене

Правилното хранене на Вашата котка по време на бременността и кърменето е от особена важност. Недохранването може да доведе до ниско тегло на котенцата при раждането и да ги изложи на риск от редица заболявания, водещи до по-малък шанс за оцеляване.1 Целта е оптималното хранене както за майката, така и за нейните котенца. По-конкретно, ето някои от приоритетите в храненето:

 1. Повишени нива на енергия, добита от калориите, за растежа на котенцата и производството на мляко от майката
 2. Повишени нива на протеини за растежа и развитието на котенцата
 3. Повишени нива на мазнини, за да отговорят на повишената нужда от калории на майката
 4. Повишени нива на калций и фосфор за развитието на костите на котенцата и производството на мляко от майка им
 5. Лесна смилаемост, която да осигури повече калории в по-малко количество храна

Ключови въпроси и отговори относно бременността и приоритетите в храненето.

Защо са толкова важни повишените нива на енергията и мазнините?

Повишените нива на енергията и мазнините са важни, защото бременните и кърмещи котки имат изключително голяма необходимост от енергия. В живота на една котка, периодът на кърменето е този, който изисква най-голямо количество енергия. Кърмещите котки имат 2 от 2 до 6 пъти по-високи енергийни изисквания, сравнено с тези на една здрава възрастна котка.

Какво е смилаемост и защо е важна?

Смилаемостта представлява количеството действително усвоена храна от организма на котката, от реално изядената храна. Добрата смилаемост е важна, защото енергийните нужди са много високи, а реално има по-малко пространство в корема на една бременна котка.

С какво трябва да храня моята бременна или кърмеща котка?

Изключително важно е да осигурявате на Вашата бременна или кърмеща котка храна, която да й набавя допълнителните хранителни вещества, от които има нужда. Препоръчваме да я храните с хранителните формули Hill’s® Science Plan® Kitten Food от момента, в който разберете, че е бременна. Тези хранителни формули са богати на основните хранителни вещества и подпомагат развитието на котенцата по време на бременността. Винаги е най-добре да се посъветвате с ветеринарен лекар за препоръките за хранене на Вашата бременна или кърмеща котка.


Как трябва да се хранят бременните или кърмещи котки с тези храни?

 • Бременни котки: Дайте на котката количеството, обозначено на опаковката. Продължете да давате на майката храна за малки котенца, докато не ги отбие.
 • Кърмещи котки: Осигурявайте постоянен достъп до храна на майката след раждането на котенцата. Това в крайна сметка ще помогне на котенцата да преминат към твърда храна и ще осигури на майката високо енергийната храна, от която ще се нуждае през този период.

Колко продължава бременността при котките?

Типичната гестация (бременност) варира от 63 до 65 дена.  Препоръчваме ежеседмично посещение при ветеринарен лекар по време на бременността и кърменето, за да се следят теглото и приема на храна. Моля посъветвайте се с Вашия ветеринарен лекар , за да определи колко често трябва да бъде преглеждана Вашата котка по време на бременността и след раждането на котенцата й.

Кога да захраня котенцата с твърда храна?

Захранването с твърда храна обикновено е постепенен процес. Повечето котенца започват да ядат твърда храна между 3 и 4 седмична възраст. Захранването с твърда храна трябва окончателно да приключи между 6-тата и 10-тата им седмица. 3

Първоначални приоритети в грижата за малкото котенце.

Препоръчва се да водите дневник за теглото, изпражненията, развитието и активността на котенцето на всеки 1 или 2 дни (особено през първите две седмици след раждането)4 и да запишете контролен преглед при Вашия ветеринарен лекар.

 •  Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Reproducing Cats; Pregnancy p. 321
 •  Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Reproducing Cats; Assessment p. 321
 •  Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Reproducing Cats; Weaning; p. 328
 •  Small Animal Clinical Nutrition, 4th Edition. Growing Kittens; p.329