Вегетарианска храна за месоядните котки?

Котките са класически пример за месоядни животни, така че вегетарианството може да е подходящо за Вас, но вегетарианските или веганските храни не са добър избор за Вашата котка.

Котките се считат за „строго месоядни“, т.е. генът им ги „задължава“ да ловуват други животни, за да осигурят прехраната си. Веганите и вегетарианците могат да балансират зеленчуковата си диета и да живеят здравословно, но с котките не е точно така. Ако храните котката си с вегетариански или вегански храни – или ако смятате да започнете – четете нататък и се консултирайте с ветеринарен лекар за специфичните нужди на котката Ви.

Ако имат избор...

Предшествениците на домашните котки са били пустинни хищници, които са се хранели с гущери, змии, птици, гризачи и дори с някои насекоми, съдържащи протеини. Дори и днес, повечето домашни котки са много умели ловци – стига да поискат.

Когато ловуват храната си, те я изяждат цялата. По-голямата част от тази „плячка“ се смила, за да даде на котката необходимата й енергия, а останалото се повръща, както става с космените топки, което Ви е добре познато. Това е важно, защото макар „естествените“ хранителни навици на котката Ви да не влизат в употреба толкова често, колкото при дивите й роднини, те са най-добрият начин да се поддържа здравето й, освен ако ветеринарният лекар не е препоръчал друго. С други думи, повечето котки не търсят храна като зърно или зеленчуци, защото не са създадени да оцеляват по този начин.

Вегетарианка и здрава?

Котката е много находчиво създание. Ако не разполага с месо, тя може да се адаптира към растителни източници и ще го направи, ако те са единственият източник на храна. Зелената диета, обаче, в крайна сметка не осигурява подходящите аминокиселини (градивните елементи на мускулите) и хранителни вещества, необходими на котката за пълноценен и здравословен живот – въпреки че котките прибягват до нея в извънредни ситуации.

Правени са многобройни проучвания върху вегетарианските диети за котки и резултатите не са напълно ясни. Ясно е, обаче, че не е лесно да се балансира вегетарианската диета за котката. Всъщност, за да покрие нуждите й, вегетарианската храна за котки трябва да съдържа синтетични аминокиселини, така че става невъзможно да осигурите истинска, естествена вегетарианска храна и да покриете нуждите на котката си. Не само това, но и с времето може да се стигне до сериозни здравословни проблеми. Например се знае, че неправилното хранене влошава съществуващи състояния като сърдечни и уринарни заболявания, диария и други, според PetMD. То също се свързва със сърдечни и очни заболявания, при положение че не се съобщава за предишни здравословни проблеми. Не си струва да рискувате здравето на котката си.

Ако все пак храните с вегетарианска храна за котки

Може да излезе твърде скъпо да храните котката си с балансирана вегетарианска храна за котки. Може би самата храна не е голям разход за вас, но как да знаете дали тя задоволява хранителните нужди на котката? Не са правени достатъчно проучвания, за да се каже дали вегетарианската диета покрива хранителните нужда на котките. В същото време много изследвания показват, че една диета с правилно балансирани месни съставки ще поддържа котката здрава и щастлива. Важно е да търсите храни, които са преминали през клинични изпитвания и доказано имат балансиран състав от хранителни вещества.

За тази цел ветеринарни лекари като д-р Армаити Мей, DVM, CVA работят с хора, които обмислят вегетарианска диета за котките си. Според д-р Мей трябва да се следи урината, за да се види дали котката приема добре новата си вегетарианска или веганска храна. Дори да ползвате известна марка вегетарианска храна за котки, пак е добре да правите изследвания на кръв и урина, за да следите общото здравословно състояние на котката; също така може да се наложи да направите ултразвук на сърцето и оценка на състоянието на ретината, за да се предотвратят проблеми, свързани с дефицитите във вегетарианските храни за котки.

Вие вегетарианец ли сте?

Това е труден разговор за много вегетарианци и вегани. Мнозина живеят на принципа да не нараняват други живи същества. Така възниква въпросът как да следват етичните си принципи и същевременно да дават месни продукти на котката си. Този въпрос няма лесен отговор. Въпреки че вегетарианството може да се счита за здравословно и естествено за хора като Вас, то със сигурност не е най-лесният живот за хищната котка.

И какво да направите? Котката Ви може да се храни с вегетарианска храна, но за да бъде здрава, диетата й трябва да се допълва със синтетични протеини; винаги се уверявайте, че храната (за съответния етап от живота) е преминала изпитванията на AAFCO. За съжаление няма доказателства, че вегетарианската храна за котки е по-здравословният избор. В крайна сметка котката е създадена да се храни с месо – зеленчуковата диета би могла да покрие хранителните й нужди, ако бъде допълнена с подходящите синтетични съставки. И все пак остава под въпрос доколко такава диета е здравословна и адекватна, тъй като има данни, че небалансираното хранене може да причини здравословни проблеми при котките. Вие искате най-доброто за домашните си любимци, но докато науката разбере как да балансира вегетарианските храни, месните храни си остават най-безопасният и най-естественият избор. Задължително е да говорите с ветеринарния лекар, който може да направи най-точна преценка на базата на хранителните нужди на Вашата котка.

Биография на автора

Jamie Drake Bio Photo

Джейми Дрейк

Джейми е любителка на животни и ветеринарен техник. Тя живее в Пенсилвания, заобиколена от много четириноги приятели – кучета, зайци, алпаки и кози.