Справяне с проблемите с пръцкането и газовете на Вашето куче.

Публикувано от
минути: Време за четене

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Има милиони шеги, които могат да се направят относно пръцкането на кучетата, но ако имате домашен любимец, който пръцка прекалено, миризмата или звукът могат да всеят хаос в личния Ви живот. Освен това, в някои случаи отговорът зад това какво кара кучетата да пръцкат с такава неприятна миризма, може да бъде, че здравето им се нуждае от внимание. Миризливият газ може да е повод за много шеги, но ако това не е нормално за Вашето куче или е придружено от гадене, диария или странни признаци като жълти изпражнения, може да не е толкова смешно.

Или, от друга страна, кучето Ви може просто да е супер пръдльо, който няма нищо против да Ви намирисва. Хей, всички ние имаме своите специални таланти; това просто може да е неговия.

Ако някога сте забелязали, че кучето Ви пръцка много или сте се сблъсквали с неудобството от това, когато имате гости, тогава това ръководство е за Вас. Ето как можете да определите причините за неприятните миризми и дали газовете изискват незабавно посещение при ветеринарен лекар.

Какво кара кучетата да пръцкат?

Има много причини, поради които кучето Ви може да има много газове. Някои, често срещани причини, включват промяна на храната, стомашно-чревни заболявания и хранителни смущения, като непоносимост към храна.

Друга причина може да бъде видът, качеството и количеството на съставките в храната на Вашето куче, тъй като те влияят върху количеството газове, образувани в червата. Когато бактериите в дебелото черво ферментират фибри или лошо усвоени протеини и въглехидрати, се образуват газове. Храните за домашни любимци, съдържащи определени олигозахариди (съдържащи се в съставки като соя, боб, нахут и леща), са склонни да произвеждат големи количества газове в червата.

Има обаче и други, по-рядко срещани причини, поради които кучето Ви може да бомбардира семейството ви. Вашето кученце яде ли твърде бързо? Американският киноложки клуб (AKК) съобщава: „Смята се, че аерофагията или увеличеното поглъщане на въздух може да доведе до газове при кучетата. Лакомниците, които преяждат с храна, и породите с брахицефален синдром са изложени на повишен риск от поглъщане на повече въздух от нормалното, което може да доведе до образуване на газове, така да се каже.Светъл мопс с лице, заровено в метална купа за кучешка храна.

Сега сериозно. Кучето ми пръцка МНОГО.

Отделянето на газове е толкова нормално за кучетата, колкото и за хората. Въпреки това е важно да обърнете внимание, ако забележите значително увеличение на пръцкането на Вашето куче.

Това, което смятате за „твърде много пръцкане“, може да е индикация, че Вашият домашен любимец страда от стомашно-чревни проблеми. Освен това, пръцкането може да е признак на чревни паразити или проблеми с панкреаса, казват от AKК.

Всяка значителна промяна в домашния любимец, дори и да изглежда глупава като пръцкането, изисква посещение при ветеринарния лекар, за да се уверите, че няма сериозен проблем. Ако газовете са придружени от лош апетит, диария, повръщане, загуба на тегло или промени в поведението, определено е добра идея да се обадите на вашия ветеринарен лекар.

Как да спрем пръцкането

Ако смятате, че кучето Ви пръцка много и се чудите как да го намалите до минимум — имате късмет. Ако Вашият ветеринарен лекар е в състояние да Ви помогне да идентифицирате причината за излишните газове, може да успеете да намалите част от пръцкането. Например, ако храните кучето си със сирене като лакомство, но Вашият ветеринарен лекар определи, че домашният Ви любимец е чувствителен към млечни продукти, простото му премахване от хранителния план може драстично да намали газовете му.

Точно както не можете да контролирате изпускането на газове на друг човек, не можете напълно да контролирате и газовете на Вашия домашен любимец, но това, което ядат, може да осигури леко облекчение за носа Ви. Храните за кучета, които съдържат високи нива на протеини или лошо смилаеми източници на протеини, често предизвикват по-миризливо пръцкане. Съставки като броколи, зеле, карфиол и брюкселско зеле също могат да бъдат ферментирали и да произвеждат газове, съдържащи сяра, които водят до миризливо пръцкане.

Значение на храненето и неговата роля при пръцкането на кучето

Говорейки за това какво яде Вашето куче, ежедневното му хранене играе огромна роля за здравословното му храносмилане, което от своя страна влияе върху количеството газове, които могат да се изпускат. Чревните бактерии могат да ферментират несмлени протеини и да произвеждат газове, съдържащи сяра. Имайки предвид това, правилно балансираната храна за кучета с правилните хранителни вещества може да помогне за насърчаване на по-здравословно храносмилане. Не забравяйте да помолите вашия ветеринарен лекар за препоръка на здравословна храна за кучета. Освен това, за кучета, които са били диагностицирани със заболяване, което причинява лошо храносмилане или малабсорбция на хранителни вещества, тези състояния могат да бъдат свързани с подуване на корема и газове. За тези кучета ветеринарните лекари могат да препоръчат храни за кучета, специално създадени да поддържат здравето на стомашно-чревния им тракт. Не забравяйте да попитате вашия ветеринарен лекар дали някоя от тези терапевтични храни за домашни любимци не е добър вариант.

Сега, след като знаете какво кара кучетата да пръцкат, можете да се надявате, че ще успеете да сложите край на поне част от вонящите бомби в къщата ви! Погледнете по-отблизо храната на Вашето куче и вижте дали има нещо, което може да извади от строя храносмилателната му система. И не забравяйте, че бързото посещение при ветеринарен лекар винаги може да Ви помогне да определите как да действате в интерес на здравето на вашия домашен любимец.

За автора

Ерин Олила

Ерин Олила вярва в силата на думите и как посланието може да информира и дори трансформира целевата си аудитория. Статиите ѝ могат да бъдат открити из цялото интернет пространство, както и в печатна форма, и включват интервюта, съавторство, блог публикации и креативно писане. Ерин е запалена по SEO и всичко свързано със социалните медии. Завършила е Университета Феърфийлд с магистърска степен по творческо писане. Свържете се с нея чрез Twitter на @ReinventingErin или научете повече на http://erinollila.com.

 

Прегледано от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA, Брана Бондер, B.S, M.S и д-р Ема Милн BVSc FRCVS

Свързани статии

 • Куче Уринарни

  Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Алергии към храни и към фактори от околната среда при кучета

  Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Chronic Kidney Disease in Dogs | Hill's Pet

  Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.