Как да се увеличи теглото на котката

Публикувано от
минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Може би е трудно да разберете дали котката Ви е твърде слаба или не. Според International Cat Care от 39 до 52 процента от котките във Великобритания са с наднормено тегло. Тъй като виждаме твърде много котки с наднормено тегло, котките с нормално тегло може би се приемат от собствениците си за необичайно слаби. Също така може да е трудно да се определи дали котката Ви е твърде слаба, ако тя е дългокосместа или коремът и е провиснал.

Докато една твърде слаба котка не е задължителна причина за спешно посещение при ветеринарен лекар, но все пак търсите „Как да увеличите теглото на котката", то вероятно е настъпило време за по-обширно проучване.

Твърде слаба ли е моята котка?

Може да е трудно да разберете дали котката Ви е твърде слаба.Лежаща върху легло сива котка на тъмни райетаЗа щастие съществуват два лесни начина, чрез които можете да определите дали котката Ви е твърде слаба, с наднормено тегло или пък теглото ѝ е здравословно.

 • Оценка на телесното състояние: Ветеринарните лекари използват оценката на телесното състояние (сравнима с индексът на телесната маса при хората) за изчисляване на теглото на домашните любимци. Таблицата за оценка на телесното състояние може да Ви помогне да определите дали котката Ви е твърде слаба. Можете онлайн да откриете инструкции от организации като Националният диспансер за болни животни във Великобритания (PDSA) или при Вашия ветеринарен лекар.
 • Тест чрез ръка: Можете също така да използвате ръката си за ориентир, за да определите телесното състояние на Вашата котка. Напипайте ребрата на котката (разположени зад предните крака). Ако ги усещате подобно на задната част на ръката си, то теглото ѝ е точно. Ако ребрата ѝ са видими или се усещат като кокалчетата на пръстите Ви, то имате твърде слаба котка. Ако ребрата се усещат като дланта Ви, то тя най-вероятно е с наднормено тегло. Все още не сте сигурни? Изгледайте това видео dvm360, което показва как да проведете теста чрез ръка.

Причини за загубата на тегло при твърде слаба котка

Съществуват две основни причини за твърде слаба котка: или не се храни достатъчно, или изразходва много повече калории, отколкото приема. Вероятно не яде достатъчно поради стрес, заболяване на зъбите, гадене или са възможни други причини. Котки с определени заболявания могат да страдат от загуба на тегло и това може да бъде първият и понякога единствен външен признак за развиващо се основно неразположение. Загубата на тегло може, също така, да се дължи на свързани с възрастта промени във функциите на тялото и метаболизма, които могат да се проявят при някои стари (гериатрични) котки над 10-годишна възраст.

Другата причина за твърде голямо отслабване на котката е липсата на достъп до храна. Ако намерите улична котка, която е недохранена, можете да се свържете с местен приют или ветеринарен лекар, за да разберете как да възстановите здравословното състояние на котката. Те могат да Ви насочат относно състоянието на животното, ако е възможно. Намерените улични котки трябва винаги да се водят на ветеринарен лакер, за да бъдат прегледани за съществуване на здравословни проблеми.

Загубата на тегло може да бъде неуловима и бавна в началото. Скорошно проучване показа, че загубата на тегло е много ранен симптом за бъбречно заболяване и може да започне да се проявява три години преди да бъде диагностицирано. Ранната интервенция осигурява възможност да започнете терапии по-рано. Затова регулярните прегледи при Вашия ветеринарен лекар, които включват измерване на телесното тегло, могат да бъдат от помощ за ранното установяване на заболяването.

Изисква се спешна медицинска помощ, ако котката Ви (твърде слаба или не) спре да се храни напълно. В такъв случай трябва да заведете котката си на ветеринарен лекар незабавно. Котките, които не се хранят с дни, развиват застрашаващо живота състояние, наречено хепатална липидоза, познато още като синдром на омазнения черен дроб.

Как да се увеличи теглото на котката

Дългокосместа, сивобяла котка, която се храна от купа за храна за коткиАко смятате, че котенцето Ви трябва да увеличи теглото си, трябва първо да го заведете на ветеринарен лекар, за да се определи текущото му медицинско състояние. Ако не са открити здравословни проблеми, долните съвети могат да Ви помогнат да възстановите състоянието на котката и да увеличите теглото ѝ.

 • Здравите (но твърде слаби) котки може просто да се нуждаят от повече хранения дневно и/или свободен достъп до суха храна, за да напълнеят.
  Котките предпочитат да „пасат" или да се хранят на малки порции през деня, така че достъпността на храната през целия ден може да промени ситуацията. Със сигурност обсъдете с ветеринарен лекар, за да разберете дали тази опция би била добра за Вашата котка. Свободно избиране на храна би довело до прекалена пълнота и е препоръчително само при определени обстоятелства.
 • Ако имате повече от една котка, едната може би пази храната и не дава възможност на другата да се храни. Уверете се, че всички котки имат достъп до храна през деня в безопасна, незастрашаваща среда.
 • Ако котката Ви е изнервена, се уверете, че купичката с храна не е близо до предмет, който я плаши, като радиатор, шумна тръба или лаещо куче.
 • Ако храните котката си със суха храна, ѝ предложете и консервирана храна в добавка (или обратно).
 • Ако често добавяте гарнитура към храната и глезите котката си по време на хранене, се опитайте да предложите по-опростени ястия директно от опаковката или консервата, без много суетене и на тихо място.
 • За котки, които са наистина капризни, опитайте различни аромати и консистенции на суха и мокра храна — някои котки предпочитат пилешки пастет, други задушена сьомга. Но се уверете, че правилно предлагате храната им, за да избегнете всякакво храносмилателно неразположение.
 • Затопляйте мократа храна в микровълновата фурна за няколко секунди, за да увеличите аромата. Уверете се, че използвате правилния съд за микровълнова фурна и проверявайте температурата преди самото хранене.
 • Нарежете на дребно много малко количество пилешко месо на скара в храната им. Повечето котки обичат аромата и вкуса на печено пилешко месо. Просто се уверете, че използвате бяло месо без кожа. Помнете, че дневното хранене на котката трябва да включва основно добре балансирана, котешка храна.
 • Опитайте да добавите много малко количество течност от консервираната риба тон или обезсолен пилешки бульон към котешката храна.

Някои котки може просто да се нуждаят от висококалорична храна и биха се възползвали от висококалорична диетична храна. По-възрастните котки с проблеми с теглото могат да се повлияят от високосмилаема храна, богата на антиоксиданти, омега-3 и омега-6 мастни киселини и пребиотици. Ако котката Ви е диагностицирана със здравословен проблем, ветеринарният лекар може да препоръча диетична храна, специално предназначена за Вашия домашен любимец.

Винаги се консултирайте с ветеринарен лекар преди да промените храната на котката си или да ѝ дадете хранителни добавки.

Ако смятате, че котенцето Ви може би е твърде слабо, консултацията с ветеринарен лекар винаги е най-доброто решение. Той може да Ви препоръча начин как да накарате котката да яде повече и може да определи дали съществуват сериозни проблеми, свързани със загубата на тегло. За щастие, с малко търпение и помощ от ветеринарните лекариВашата пухкава топка ще възвърне теглото си по здравословен начин за нула време.

За автора

Dr. Sarah Wooten

Д-р Сара Уутън

Д-р Сара Уутън завършва Факултета по ветеринарна медицина през 2002 година. Член на Американското общество на журналистите в областта на ветеринарната медицина, д-р Уутън разделя професионалното си време между малка ветеринарна практика в Грийли, Колорадо, публичните речи по сродни въпроси, лидерството, комуникацията с клиенти и писането. Тя обича да ходи на къмпинг със семейството си, да кара ски, да се гмурка и да участва в състезания по триатлон.

 

Проверено от д-р Хайн Майер, DVM, PhD, Dipl-ECVIM-CA и д-р Беки Мулис DVM, DACVIM (Хранене)

Свързани статии

Свързани продукти

 • Заболяване на долния уринарен тракт при котките (FLUTD) е общ термин и включва, например, камъни в бъбреците и други причини за раздразнение на пикочния мехур.
  Купи онлайн сега »
 • Learn about kidney conditions in cats, what the signs are, and how the right cat food can help support your pet.
  Купи онлайн сега »