Опасностите от наличието на прекомерно количество протеини в храната за кучета

Кучетата месоядни ли са или всеядни?.

Често срещано погрешно схващане сред собствениците на домашни любимци е, че кучетата са задължително хищници и имат нужда от храна, която се състои главно от месо. Това не е вярно. Кучетата, също като хората, са всеядни и функционират най-добре, когато диетата им е балансирана и се състои от протеини, въглехидрати и мазнини. Кучетата нямат нужда от прекомерна консумация на протеини, а за някои кучета с медицински проблеми тя всъщност може да бъде и вредна.

Протеините са градивните елементи на тялото и са от абсолютна необходимост за ежедневните функции на организма. Когато обаче едно куче консумира прекалено много протеини в едно ядене, те не могат нито да се използват наведнъж, нито да се складират за по-късно. Тогава тялото ще изхвърли излишния протеин чрез бъбреците, а чрез урината ще го отдели извън тялото. В следствие на което се оказва, че всъщност е по-важно качеството на протеина, а не реалното количество. Висококачественият протеин е по-биодостъпен и може по-лесно да се преработва от организма.

Друг проблем с месото като източник на протеини е, че то съдържа и други хранителни вещества, които са нездравословни в прекомерни количества. Например, когато храната за кучета е съставена предимно от месо, става много трудно да се поддържа правилното съотношение калций-фосфор. Когато това съотношение не е балансирано, могат да възникнат нарушения в развитието на костната система или да се увредят бъбреците. Правилно формулираните храни за кучета, осигуряват идеалния баланс на протеини, мазнини и въглехидрати, за да попречат на това да се случи.

За точна диагноза и възможности за лечение, винаги се консултирайте с Вашия ветеринарен лекар и го помолете да Ви препоръча най-добрата храна за състоянието на Вашето куче.