Hill’s Pet Nutrition Logo

ПРИЕМЕН СТОПАНИН
НА КУЧЕ ИЛИ КОТКА

Да бъдете приемен стопанин на домашен любимец е чудесен начин да промените живота на животното и едновременно с това да видите как Ви пасва ролята на стопанин на домашен любимец.

Разгледайте нашите съвети по-долу, за да Ви помогнат да се подготвите за изживяването да бъдете приемен стопанин на домашен любимец.

Какво ще Ви трябва, за да сте приемен стопанин на домашен любимец

 • Търпение и време

  Предвидете всеки ден да отделяте време за Вашия домашен любимец за хранене, разходки и социализация. Трябва също така да се подготвите да отделите повече време, ако той се нуждае от допълнителна поведенческа помощ или медицински грижи.

 • Безопасна среда

  Кученцата и котенцата ще си играят и ще дъвчат почти всичко. Уверете се, че сте подготвили правилно дома си и членовете на семейството, преди Вашият любопитен нов приятел да пристигне.

 • Клетка или чанта за животни

  Това оборудване помага много при транспортиране на котки до ветеринарен кабинет или събития за осиновяване.

 • Висококачествена храна

  От съществено значение за доброто състояние на Вашия домашен любимец е да изберете висококачествена мокра или суха храна, която е подходяща както за живота на домашния Ви любимец, така и за евентуалните му здравословни проблеми, ако има такива

 • Торби за фекалии или котешка тоалетна

  Като приемни стопани, независимо дали разхождате куче или почиствате след коте, добре е да разполагате с цялото необходимо оборудване, за да поддържате хигиената му.

 • Играчки

  Една от забавните отговорности във Вашата задача като приемен стопанин е да помогнете за социализирането на Вашия домашен любимец [link: 6 начина да социализирате котката си] чрез игра. За котките, не забравяйте да осигурите добро място за драскане.

Какво да очаквате като приемен стопанин

Ще трябва да попълните документи и може би да преминете обучение и проверка. Някои типични въпроси, които приютът може да зададе, включват:

1

Имате ли други домашни любимци?

Те ще трябва да са с актуални ваксинации и да имат правилния темперамент, за да посрещнат друг домашен любимец в къщата.

2

Имате ли място за отделяне на приемната котка?

Важно е да имате стая, защитена от другите домашни любимци, където новите приемни домашни любимци могат да се изолират. Понякога е възможно домашният любимец все още да не е получил всичките си ваксини или просто да има нужда от самостоятелно място.

3

Имате ли времето и гъвкавостта да отглеждате домашен любимец?

Част от причината в дома Ви да идва домашен любимец е да бъде социализиран, така че ще трябва да сте често вкъщи, за да общувате с него.

Въпроси, които да зададете на приюта

Чувствайте се свободни да задавате всякакви въпроси, които Ви хрумват относно приемното отглеждане, по време на процеса на одобрение. Ето някои въпроси, които можете да зададете:

 • Приютът осигурява ли храна и котешка тоалетна и покрива ли разходите за медицинска помощ?
 • Има ли приютът ветеринарен лекар, с когото работи?
 • Ще се очаква ли да посрещате в дома си потенциални осиновители или да водите домашния любимец на събития за осиновяване?
 • Може ли приемно животно да бъде върнато, ако се окаже неподходящо за Вашето домакинство?
 • Ще имате ли възможност да изберете животните, които искате да приютите?
 • Има ли опция да осиновите своя приемен домашен любимец, ако решите, че искате да го задържите?

Отговорите на тези въпроси вероятно ще варират в зависимост от приюта. Без значение какъв е отговорът, важно е да се уверите, че се чувствате комфортно с практиките и правилата на приюта, преди да продължите напред.

Повечето приюти ще осигуряват съдействие

Не сте сигурни за разходите за приемната грижа? Много организации ще плащат за ветеринарни грижи, а други осигуряват консумативи като храна и оборудване. Обадете се на местния приют предварително, за да попитате за неговата конкретна политика.

Намерете приют близо до Вас

*Данни, с които Hill's разполага.