Как да намалите стреса у кучето по време на празниците

По текст на
Време за прочитане на материала минути

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Намерете храна, която отговаря на нуждите на вашия домашен любимец

Идват празници и всички се готвят за големи купони и семейни събирания. За вас празненствата са вълнуващи, но за кучето Ви могат да бъдат доста стресиращи. Шумното парти може да разстрои дори най-приятелски настроените кучета. Когато посрещате празниците с куче, трябва да се погрижите то да се чувства в безопасност, да се държи добре и да остане доволно. Ако очаквате много гости, трябва да подготвите кучето си за появата на голяма група непознати. И така, как да осигурите комфорт за кучето си? Ето какво да направите.

Запознайте кучето поотделно с всеки гост

Някои кучета обичат да се сприятеляват, но други се притесняват, когато срещат твърде много хора наведнъж. Контролирайте всяко запознанство на кучето си. Най-добре е гостите да влизат един по един. Внезапната поява на група хора може да изплаши кучето, затова се погрижете запознанството да мине спокойно и за двете страни. Ако кучето Ви е прекалено дружелюбно, трябва да го удържите да не скача по гостите и да не ги събаря. Ако пък кучето Ви е по-срамежливо, не позволявайте на хората да го награбят и изнервят.

Според сайта Vetstreet кучетата се боят повече от гръмогласни мъже, отколкото от мекия глас на жените. Също така много кучета предпочитат възрастните хора пред децата. Затова дръжте под око децата на партито и помолете гостите си да не говорят твърде високо.

Най-добре е „официално“ да запознаете кучето с всеки гост, така и двамата ще се чувстват комфортно и в безопасност. Например, може да държите кучето в някоя от стаите зад детска решетка до пристигането на гостите. Всеки новодошъл ще влиза поотделно да поздрави кучето, оставайки от другата страна на решетката, така то ще запази спокойствие и няма да скача по гостите.Jack Russell Terrier and Dog Nova Scotia Duck Tolling Retriever lie on chair with blanket in front of Christmas tree.

Осигурете скривалище

Общуването с хората може да изтощи кучето Ви, дори да му е приятно. Отделете му тихо, познато място, където ще може да си отдъхне. Това е особено важно за кучетата, които не са особено общителни. Ако кучето Ви не обича големи групи от непознати, не го насилвайте да стои с тях. Ако принудите кучето да общува повече, отколкото му се иска, то може да се стресира и изплаши. Ако няма възможност да се измъкне от ситуацията, може да стане агресивно, за да покаже на всички, че се страхува. Важно е напълно да предотвратите този сценарий.

Едно безопасно скривалище би му осигурило спокойствие и възможност да избяга от хаоса, ако се изнерви между хората.

Контролирайте общуването с гостите

След като кучето Ви свикне да бъде около гостите Ви, трябва да се погрижите за неговата безопасност. Погрижете се то да няма достъп до храните и напитките от трапезата, както и до украсата. Празнуването в компанията на кучета е забавно за всички, но все пак гостите трябва да знаят, че остатъците от масата не са здравословни, а някои храни дори са много опасни за кучетата. Не позволявайте на гостите да хранят кучето с човешка храна и им обяснете, че това не е добре за неговото здраве. Наглеждайте и децата, защото някои кучета биха се възползвали от всеки шанс да си откраднат нещо сладичко от тях!

Не забравяйте да обръщате внимание на кучето си

Посрещането на много гости е уморително за всеки, а за кучето Ви стресът може да се окаже прекалено голям и то да се затвори в себе си. Затова не забравяйте да му обръщате специално внимание по време на партито. Гостите Ви несъмнено ще му се радват, но то ще очаква най-много внимание от Вас – неговото любимо човешко същество. Отделяйте по няколко минути на всеки час да го наградите с лакомство за доброто поведение, да го почешете зад ушите или да го погалите по коремчето. Така то ще знае, че Вие не сте го забравили в този момент и ще се почувства много по-уверено и спокойно.

Социализацията на кучетата по време на празниците изисква специално внимание. Дори и най-дружелюбното куче може да се стресира, ако стои твърде дълго сред голяма група хора. Погрижете се кучето спокойно да се запознае с всеки от гостите. Осигурете му подходящо местенце, където да се скрие от празничната суматоха. Обяснете на гостите, че не бива да дават на кучето човешки храни и че украсата и подаръците трябва да стоят на недостъпно за него място. След като кучето Ви се запознае с гостите Ви, всички ще си прекарате отлично. С малко усилие и внимание празниците ще минат безоблачно и за Вас, и за кучето Ви!

Contributor Bio

Katie Finlay

Кейти Финлей

 

Кейти Финлей е дресьор на кучета и авторка от Лос Анджелис, Калифорния. Тя работи с кучета и техните стопани както персонално, така и чрез статиите си, вече над шест години.

 

Свързани статии

 • Котката ми е с капризна | Hill's Pet

  154502253 Ако Вашата котка е капризна по отношение на храната, не се притеснявайте, защото котките имат репутация на изключително претенциозни животни, когато става въпрос за храна.
 • Какво да търсите на етикета на една храна за котки

  154502253 Дали защото току-що сте донесли ново котенце в дома си, или пък защото Вашата капризна котка изисква преразглеждане на храната за вечеря, важно е да знаете как да дешифрирате етикетите на храните за домашни любимци. Ако една храна е без зърнени продукти, значи ли това, че тя има и по-малко въглехидрати? Какво означава Гарантиран Анализ?
 • Колко е важно Вашата котка да пие вода

  154502253 Колко е важно Вашата котка да пие вода
 • Храни, които са опасни или отровни за котки

  Когато става въпрос за Вашата котка, искате да сте сигурни, че й осигурявате най-добрия вид котешка храна, подходяща за нейните хранителни нужди.

Свързани продукти

 • Често, когато едно обучено домашно куче започне да уринира из къщата, стопаните му вярват, че това е станало случайно. За съжаление, понякога това води до липса на доверие и обтяга отношенията дори и между най-привързаните стопани и тяхното любимо куче.
 • Полезна информация за алергии към храни и към фактори от околната среда, които могат да засегнат кучетата, обичайни причинители, разпознаване на симптомите и съвети за справяне с проблема.
 • Learn about kidney conditions in dogs, what the signs are, and how the right dog food can help support your pet.