Пълни котки: Запознайте се с рисковете

Затлъстяването е сериозен здравословен проблем при котките, но често остава незабелязано, защото се случва постепенно. Това е една от причините почти половината домашни любимци в Европа да са с наднормено тегло.1


Дори само един-два килограма могат да се отразят много на здравето на котката и да я изложат на риск от редица сериозни здравословни проблеми, между които:
• Кожни заболявания
• Диабет
• Артрит и намалена подвижност
• Уринарни заболявания

Ако смятате, че котката ви е с наднормено тегло, говорете с ветеринаря си и заедно ще намерите безопасно решение.

 

Осъзнаване на проблема: Оценка на телесното състояние

 

Оценката на телесното състояние (body condition score – BCS) е инструмент, с който се оценяват телесните мазнини и се определя подходящото телесно състояние при животните. Ветеринарят ще прегледа котката ви от мустачките до опашката, ще опипа ребрата и корема й, за да определи дали теглото й е в нормата. И вие можете да опитате това, между ветеринарните прегледи, с помощта на нашия лесен инструмент за оценка на телесното състояние (BCS tool).

 

Проверете резултата на Вашата котка

Следвайте инстинктите й: Упражнения с игра

 

Упражненията са по-забавни, когато не приличат на такива. Ето някои игри за вас и котката ви, за да я раздвижите и да й помогнете да изгори излишните килограми.

На лов
Колкото и да изглежда като сладка пухкава топка, котката ви всъщност е ловец по душа. Скрийте малко гранули из къщата (ветеринарят ще ви препоръча подходяща храна за контрол на теглото), за да я накарате да „ловува“. Използвайте разнообразни места, така че да трябва да се катери, скача и т.н.

Преследване и хващане
Накарайте я да гони светлина или играчка. Тя ще хареса вниманието и възможността да използва вродените си умения за „хващане“. В процеса на отслабване ще може да играе по-активно и по-дълго.

Съвети за успешни игри

• Осигурете й разнообразни и безопасни играчки и ги сменяйте често. Котките понякога се отегчават от еднообразието, но старите играчки пак са като нови, ако не ги е виждала известно време.
• Котките обичат да има ред и предсказуемост, затова се опитвайте да играете с нея по едно и също време всеки ден, например преди вечеря или след като се приберете вкъщи.
• Котките по принцип обичат да взаимодействат често, но не непременно интензивно. Няколко минути игра по няколко пъти на ден ще бъдат по-добре за търпението й, отколкото 30 минути веднъж на ден, и като цяло тренировката ще има по-добър ефект.

Ползи за котката от постигане на здравословно тегло

 

Котката ви ще се чувства по-млада, ако успее да постигне и задържи идеалното за нея тегло. Поддържането на здравословно тегло носи много ползи за котките:

 

Могат по-лесно да тичат, да скачат, да играят и да участват в семейните занимания

 

 

Котките с идеално тегло са по-малко изложени на риск от различни заболявания, свързани с теглото

 

 

По-лесно, и съответно по-често, стават и отиват до купичката за вода или котешката тоалетна, което помага за избягване на уринарни проблеми

 

Здравите котки търсят най-удобните места в средата, в която живеят

 

 За тях е естествено да се движат повече, макар и да не се упражняват много
 

Котките с оптимално тегло почистват козината си по-лесно

 

Спазването на дневен режим успокоява котките и им дава усещане за контрол над средатаЗдравословното тегло допринася за емоционалното и душевното здраве на котките

 

Балансираната храна може да промени живота

 

Ежедневието на котката ви може да пострада, ако теглото й не е в здравословните граници. Продуктите, които осигуряват балансирано хранене, могат да й помогнат да постигне оптимално тегло, като все пак я поддържат сита и удовлетворена. Храните от серията Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight съдържат висококачествени съставки, внимателно комбинирани така, че да изпъкне вкусният пилешки вкус, който е най-любим на котките. Ще намерите храните Hill’s™ Science Plan Perfect Weight онлайн, във ветеринарните клиники или в местния зоомагазин

 

anchor

Грижи за котката

СТАТИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Център за грижи за домашни любимци