Излишното тегло крие големи рискове за кучетата

Стопаните не винаги осъзнават, че кучето им не е във форма. Може би затова почти половината домашни любимци в Европа са с наднормено тегло!1

Обаче кучето с наднормено тегло може да има сериозни здравословни проблеми. Дори само няколко излишни килограма го излагат на риск от редица здравословни проблеми, в това число:
• Панкреатит
• По-малка очаквана продължителност на живота
• Кожни заболявания
• Диабет
• Артрит и намалена подвижност

Ако смятате, че кучето ви е с голямо наднормено тегло или затлъстяване, говорете с ветеринаря си и заедно ще намерите безопасно решение.

С наднормено тегло ли е вашето куче?

 

Оценката на телесното състояние (body condition score – BCS) е инструмент, с който се оценяват телесните мазнини и се определя подходящото телесно състояние при животните. Ветеринарят може да направи експертна оценка на телесното състояние на вашето куче, за да ви каже дали то е с идеално тегло или има нужда от малко помощ. И вие можете да опитате това с помощта на нашия лесен инструмент за оценка на телесното състояние (BCS tool).

Проверете резултата на Вашето куче

 

Здравословното тегло има своите предимства

 

Изследванията показват ясна връзка между теглото на кучето и качеството на живота му. Кучетата, които успяват да постигнат и да поддържат здравословно тегло, живеят по-дълго и по-щастливо, отколкото хронично пълните или затлъстелите кучета:

 Могат по-лесно да тичат, да скачат, да играят и да участват в семейните занимания

 

 Кучетата с нормално тегло избягват риска от различни заболявания, свързани с теглото

 

Кучетата с идеално тегло по-лесно изследват заобикалящата ги среда и реагират на стимули, което създава у тях спокойствие и комфорт

 

Те се чувстват по-комфортно физически, по-лесно достигат местата, на които ги сърби, по-лесно се местят на по-хладно място и т.н.

Някои породи са предразположени към проблеми с дишането или сърцето, но това е по-малък фактор при едно нормално тегло

Играйте за здравословно тегло

Ето някои идеи за игри, с които да раздвижите кучето си по забавен и за двама ви начин.

Хвърляне и гонене

Съобразете се с породата на вашето куче – тип овчарка или тип хрътка? Играенето на игри като „хвърли и донеси” може да забавлява ретривъра с часове, докато овчарските породи обичат гоненето на топка или подреждането на играчки. Хрътките обичат да душат следи – може ли да открие вас или друг член на семейството?

Криеница
Криеницата е чудесна игра за вас и кучето ви, въпреки че то вероятно ще се нуждае от няколко опита, за да я схване. „Скрийте“ се в друга стая и го повикайте, а когато ви намери, го възнаградете с внимание или с една нискомаслена гранула. Може да не схване играта от първия път, но постепенно може да разнообразите нещата, като се криете на по-интересни места. Само внимавайте да не се обезкуражи.

Кръгов турнир
Това е страхотна групова игра, както и начин да затвърдите умението му да отговаря при повикване. След като свикне, вдигнете летвата, включвайки няколко играчи, като всеки поред вика кучето от различна посока, за да го държите нащрек.

Създайте път с препятствия
Това става лесно дори вкъщи. Подходете творчески и използвайте безопасни предмети като навити одеяла или кашони, за да направите препятствия или лабиринти. Погрижете се „теренът“ да е безопасен и го съобразете с възможностите и размера на кучето си. С изгарянето на излишните килограми той ще става способен на по-големи подвизи.

Отидете на поход
Това само по себе си не е игра, но повечето кучета обичат приятните, дълги разходки. Ако теглото на кучето ви е много над нормата, първо ще трябва да отслабне малко, преди да се впусне в голямо приключение. Ежедневното обследване на „неговата територия“ (вашият квартал или обичайното ви място за разходки) е важна част от програмата. За всички кучета е добре да правят рутинни разходки по познати маршрути, комбинирани с нови места.

 

 

Балансираната храна може да промени живота

 

Наднорменото тегло може да се отрази отрицателно на ежедневието и настроението на кучето. Продуктите, които осигуряват балансирано хранене, могат да му помогнат да постигне здравословно тегло, като все пак го поддържат сито и удовлетворено. Храните от серията Hill’s™ Science Plan™ Perfect Weight съдържат висококачествени съставки, внимателно комбинирани така, че да изпъкне вкусният пилешки вкус, който е най-любим на кучетата. Ще намерите храните Hill’s™ Science Plan Perfect Weight онлайн, във ветеринарните клиники или в местния зоомагазин. 

 

anchor

Грижи за кучето

СТАТИИ И ИНСТРУМЕНТИ

Център за грижа за домашните любимци