Човешки храни, които да избягваме да даваме на котки

Човешкият еквивалент на храненето на котката със снаксове

Чувате мяукане в краката си и тъкмо там Вашето котенце стои и чака да му подхвърлите парченце храна. В ръката си държите парче сирене и й давате да си опита. Решавате, че тя го заслужава, тъй като се държи толкова добре с Вас. Не е станало нищо лошо, това е само едно малко парченце сирене, нали?

Cat and owner image

Всъщност, като се вземе предвид разликата в размерите на човека и котката, това, което е малка порция за нас, може да представлява цяло ядене за Вашата котка. Нашите котки се нуждаят от значително по-малко калории в сравнение с нашите нужди и таблицата със съответствията на лакомствата може да бъде полезна. Прочетете, за да видите какво означават с човешки понятия различните лакомства, когато ги давате на Вашата котка.

(ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Консултирайте се с Вашия ветеринарен лекар относно всякаква “човешка храна”, тъй като някои от тях може да са опасни за котки.)

1. Едно 28-грамово парченце сирене чедър
За една котка, която тежи 4 килограма и половина, едно малко парченце сирене има калоричната стойност, еквивалентна на два и половина хамбургера за човек. За човека, това са около 750 калории!

2. 1 картофен чипс
За една котка, която тежи 4 килограма и половина, едно парченце картофен чипс има калоричната стойност, еквивалентна на половин хамбургер за човек. Едно единствено парченце картофен чипс може да не изглежда много, но има около 150 калории! “Мисля, че на хората им доставя удоволствие да виждат как котката им яде и се радват на това, но не мислят за дългосрочните последици”, казва д-р Джеймс Дардън, Доктор по ветеринарна медицина, директор човешки ресурси в Клиниката за домашни любимци Банфилд, Източен Хюстън, Тексас.

Не се поддавайте на това тъжно мяукане и на големите котешки очи, а вместо това се замислете, че можете да я възнаградите с висококачествено и нискокалорично лакомство за котки. Помнете, че е важно да давате на котката си лакомства под формата на снаксове --- те не трябва да съставляват повече от 10% от храната на Вашата котка за деня --- и ги направете част от един здравословен навик.

For the complete slideshow on 8 common snacks that will prompt a portly pet, visit petMD.